Tek sorunumuz iletişimsizlik

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME: 18 Kasım 2015 21:59

İletişim, bir dil süreci değil!

Bir insan sürecidir.

Önce insan odaklı iletişim kurma ve sürdürme eğilimi iletişimi verimli kılar ve artırır. Kişilerarası iletişim bir çeşit davranış biçimi sergilemektir. Bu yönde iletişim içinde olan iki kişiden bir savunucu olmaya başlayınca iletişim hızla bozulur. Çünkü; bozuk ilişkilerde kaliteli dille bir ilerleme olmaz!

Bütün bir yaşam boyunca önemle koruduğumuz Bazı ilişkiler savunucu bir iletişimle bir anda mahvolur gider. Birey bu durumda karşısında olan tarafından ezildiğini, sömürüldüğünü hisseder. Karşı tavırlar sergilemeye başlar. Kendini bir iletişim uzmanı gibi görmeye başlar. Her konumda kendini önemser. Kendini haklı görür. Sözel iletilerin şiddetini artırır. Böylece iletişim süreçleri bozulur. Algısal ayırtedicilik zora girer. Algısal ayırtedicilik zorlaşınca olumlu duygular ve beyin gücü verimli çalışamaz dolayısıyla benlik saygısı gelişemez.

Savunucu İletişim, benlik bilincini koruma gereksiniminden kaynaklanır. Benlik bilincini koruma bir anda insanı savunmacı hale getirir. Savunucu iletişim, zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya ayırır. Savunucu iletişim, karşısındakini nasıl alt edeceğini düşünür.

Savunucu iletişim, tartışmayı nasıl kazanacağına, nasıl baskın çıkacağını, karşısındaki sözlü saldırıda bulunduğunda nasıl karşı koyacağına odaklanır.

İletişimin en bozuk temellerinden biri savunuculuktur.

Nedenlerinden biri; bireyin benlik bilincini koruma duygusudur.

Söylenenlerle birlikte dinleyiciyi de daha savunucu hale getirir.

Sonunda savunuculuğu artan kişi, karşısındakinin niyeti, değerlerini ve duygularını anlayamaz hale gelir. Kaynak yani konuşan ile hedef yani dinleyen arasında yanlış anlamalar artar. Böylece,Savunucu iletişim arttıkça, iletilerde verim düşer. Dinleyici yargılandığını hissederse savunucu iletişim tutumuna başlar. Savunucu iletişim azaldıkça, Mesajın anlamına ve yapısına daha da dikkat edilebiliyor. Bu nedenlerden dolayı savunuculuğu başlatmadan empatili,anlayışlı, güvenli, saygı ve sevgi temelli tutum ve davranışlar hem bireysel ve ailesel hem de kurumsal ve toplumsal iyi insan iletişimleri ve hukukları sağlayacağı unutulmamalıdır.

SON 5 YAZISI

Biz bu memlekette kırk kişiyiz ve birbirimizi çok iyi tanırız

02 Mart 2024 01:30

OKU

Şerefsizlik yapmayın!

22 Şubat 2024 01:22

OKU

Tebrikler Ahmet Çalık ve İsmail Yıldırım

21 Şubat 2024 10:07

OKU

Belediye Meclis Üyeleri'nin isimleri kesinleşti!

19 Şubat 2024 18:38

OKU

AK Parti Bu Sefer MHP'nin Hakkını Verecek Mi?

14 Şubat 2024 22:14

OKU