Yunus Emre Katı, Bağımsızlık Günü'nü kutladı

DEVA Partisi Belediye Başkan Adayı Yunus Emre Katı, Bosna Hersek'in Bağımsızlık Günü'nü kutladı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Karamürsel Haber Gazetesi - Pelin Yıldız

DEVA Partisi Belediye Başkan Adayı Yunus Emre Katı, Bosna-Hersek'in 1 Mart Bağımsızlık Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Eski Yugoslavya'dan ayrılarak 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde gerçekleştirilen referandumla bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek'te, "Bağımsızlık Günü" törenlerle kutlanmaktadır.

Eski Yugoslavya'nın parçalanmaya başlamasıyla gerçekleşen referandum sonucunda Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından Bosna Hersek de bağımsızlığına kavuştu.

Ülke genelinde yapılan ve Sırpların büyük çoğunluğunun boykot ettiği referanduma halkın yüzde 64,31'i katılırken, katılanların yüzde 99,44'ü bağımsızlık için "evet" oyu kullandı.

Sırpların tehdit ve engellemelerine rağmen gerçekleştirilen referandumun sonucu 6 Mart 1992'de açıklandı. Bosna Hersek, 22 Mayıs 1992'de BM üyeliğine kabul edildi.

Bağımsızlık referandumu sonucunda Bosna Hersek bağımsız bir devlet haline geldi, ancak bağımsızlığın bedelini 3,5 yıl süren ve yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği kanlı bir savaşla ödemek zorunda kaldı.

Katı, ağır bedeller ödeyen Bosna Hersek'in her zaman bağımsız bir ülke olarak kalacağına vurgu yaparak, "Dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’in bağımsızlık gününü kutluyor, 32 yıl önce bağımsız, egemen ve demokrasi ile yönetilen Bosna Hersek için oy kullanan ve bu uğurda hayatlarını kaybeden Boşnak, Müslüman kardeşlerimizi saygı ile anıyorum" ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN