Asımın Nesli

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME: 03 Nisan 2017 00:00

Değerli dostlarım sizlere bu yazımda büyük usta Mehmet kif Ersoy dan bahsetmek istiyorum .Türk edebiyatın da yeri doldurulamayan eşsiz çok yönlü bir sanatkrdır. Yeni kuşaklar Mehmet kif'i çok kere bir yönüyle tanımaktadırlar: İstiklal Marşı şairi Mehmet kif. Hlbuki o, yeni kuşaklar tarafından örnek alınması gereken farklı özelliklere sahip zirve bir insandır. İdealist, sanatkr, şair, hatip, devlet adamı, kahraman, lim ve bilge bir düşünce adamıdır. Ama Mehmet Akif”in öne çıkan ve gençlerimize örnek gösterilmesi gereken en önemli vasfı ise bir düşünce ve hareket adamı olmasıdır.

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın, bana zincir vuracakmış? şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım;

Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.

” Millî marşımızda yer alan yukarıdaki mısralar, bir milletin bağımsızlık, özgürlük ve kendine güven duygusunun ifadesidir.

Mehmet kif, sözü ve eylemi birbiri ile tam uyum sağlayan ve buna aykırı davranışları asla affetmeyen nadir, örnek insanlardan biridir. Millî marşımızda yer alan yukarıdaki mısralar, bir milletin bağımsızlık, özgürlük ve kendine güven duygusunun ifadesidir. Mehmet kif, sözü ve eylemi birbiri ile tam uyum sağlayan ve buna aykırı davranışları asla affetmeyen nadir, örnek insanlardan biridir.

“Budur cihanda benim en beğendiğim meslek

Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek.”

Doğduğu ve yaşadığı zaman dilimi, hatırlanması bile insana üzüntü ve keder veren bir dönemdir. Üç kıtada egemen olmuş büyük bir medeniyetin kurucusu Osmanlı Devleti'nin yıkılış dönemidir. Üzücü olaylar üst üste gelmekte, kamuoyunda ümitsizlik hkim olmaktadır.

O ise asla ümitsizliğe kapılmamış aksine halkını harekete geçirmek için cepheden cepheye koşmuştur. “İstiklal Harbi'nin manevi cephesinin önderi” sözü onun için yerinde kullanılan bir deyimdir.

“Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak. Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.”

Ankara'da Tacettin Derghı'nda bu mısraları yazarken ufukları karanlık, safha safha yıkılmakta olan bir vatanın geleceğine dair umut ışıklarını ateşliyordu. O, şehirden şehre, cepheden cepheye koşarak insanlara, ümitsizliğe düşmemelerini, güçlü ve ümitvar olmalarını ısrarla telkin ediyordu.

Ama kif'in asıl ideali ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak ruhen ve fizikî olarak güçlü bir nesil yetiştirmekti.

Mehmet kif, idealindeki gençliği sım'ın Nesli olarak niteliyordu. sım, Mehmet kif”in ana hatlarını ayrıntılı olarak çizdiği ideal bir gençlik prototipidir. Vatanını, milletini, değerlerini ve tarihini sevmektedir. Haksızlığa tahammülü yoktur. Haksızlığa karşı susmayan, haykıran ve hatta bileği ile düzeltmeye çalışan bir gençtir sım. Güçlüdür ve bu gücünü şahsî çıkarları için değil, ülkesi, milleti, toplumun yararları ve geleceği için kullanmaktadır. Kavgacıdır, ama onun kavgası toplumun menfaatleri içindir .Bizler mehmet akif ersoy un bizlere bıraktığı asımın nesli olma yolunda mücadele etmeliyiz .

SON 5 YAZISI

ADALET VE İYİLİK

10 Haziran 2017 19:20

OKU

Silaha karşı Kalem

01 Mayıs 2017 07:16

OKU

Asımın Nesli

03 Nisan 2017 00:00

OKU

Aile olmak

31 Mart 2017 07:23

OKU

Bilinçli bir toplum olmalıyız

15 Mart 2017 09:00

OKU