Karamürsel RES üssü yapıyorlar!520 milyon TL'ye yeni bir santral daha kurulacak!

Enerji firmalarının yeni gözdesi Karamürsel, irili ufaklı çok sayıda firma Karamürsel'de rüzgar elektrik santrali (RES) kurmak için sıraya girdi. Bunlara Daven Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. de eklendi. Firma RES kurması için çevre etki değerlendirme ÇED süreci başladı.  

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Karamürsel Haber Gazetesi - Dursun Ekşioğlu

Sebahattin Aydın'ın özel haberi, Karamürsel’i RES üssü yapıyorlar… 520 milyon TL’ye yeni bir santral daha kurulacak!

Enerji firmalarının yeni gözdesi Karamürsel, irili ufaklı çok sayıda firma Karamürsel’de rüzgar elektrik santrali (RES) kurmak için sıraya girdi. Bunlara Daven Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. de eklendi. Firma RES kurması için çevre etki değerlendirme ÇED süreci başladı.  

Daven Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yalova ili, Altınova ilçesi, Sermayecik Köyü; Bursa ili, Orhangazi ilçesi, Üreğil, Mahmudiye, Çakırlı, Keramet Mahalleleri ve Kocaeli Karamürsel ilçesi, Kızderbent Mahallesi mevkiinde 8 adet türbin ve 40 MWm / 40 MWe kurulu güçte “Sermayecik Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES)” projesi için başvurularını tamamladı. Bakanlık, projenin ÇED sürecinin başladığını duyurdu.

NE PLANLANIYOR?

Gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında 5 MWm/5 MWe kurulu güçte 8 adet türbin kullanılacak. Toplam kurulu gücü 40 MWm/40 MWe olacak. Ayrıca projeyle ilgili 2 adet alternatif türbin noktası belirlendi ve söz konusu değerlendirmelere alternatif türbinler de dahil edildi. Proje alanında türbin kurulumuna ek olarak, 0,99 ha büyüklüğünde belirlenen alana 40 MWh toplam depolama gücüne sahip Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanıyor.

Depolama tesisinde lityum iyon batarya teknolojisi kullanılacak. Üretilen ve depolanan elektrik enerjisi 154 kV EİH ile Çiftlikköy TM’ye bağlanarak ulusal enterkonnekte sisteme verilecek. Proje kapsamında kurulacak türbinler ile toplam 160.000.000 kWh/yıl elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

HAZIRLIKTA 50 İŞLETMEDE 17 KİŞİ ÇALIŞACAK

Arazi hazırlık ve inşaat çalışmaları kapsamında 50 kişi çalışacak. İşletme aşamasında ise 4 işletme personeli, 1 müdür, 7 güvenlik ve 2 bakım elemanı olmak üzere toplam 14 kişinin çalıştırılması planlanıyor. Bununla birlikte işletme aşamasında tesiste, işletme müdürü dışında vardiyalı sistemle çalışacağından, aynı anda en çok 6 kişi bulunacak.

 

520 MİLYON TL MALİYET

Proje bedeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 27.10.2022 tarih ve 11328 sayılı kurul kararı ile belirlenen birim MWm RES Projeleri için 9 milyon 300 bin TL ve Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projeleri için 3 milyon 700 bin TL olarak belirlenen birim MWm değeri dikkate alınarak hesaplandı. Buradan hesapla proje maliyeti 520 milyon TL olarak belirlendi.

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 3

  • Ziya Yiğit | 03 Aralık 2023 22:31

    Saffet Gülnar..Sen öyle BİL..Tepeköyde ki Yeşillik ve Zeytin Ağaçları bozulunca anlarsın..

  • Karamürselli | 29 Kasım 2023 19:44

    Başlık KARAMÜRSEL'i, haber ise res reklamını yazmış

  • Saffet Gülnar | 29 Kasım 2023 18:52

    Res başta bir tabiat ile ilgili sorun olmadan sonra hiçbir zararı olmayan bir yatırım elektrik üretiminde en zararsız yöntem başta biraz ağaç kesilsede sora telafi ediliyor

BUNLARA DA BAKIN