DÜNYA BASININDAN KORKUTAN ANALİZ!
DÜNYA BASININDAN KORKUTAN ANALİZ:
DÜNYA BASININDAN KORKUTAN ANALİZ: Marmara’da "Süper Deprem" Riski! Kocaeli, Sakarya ve Bursa Tehdit Altında
New York Times ve Alman Tagesspiegel gazeteleri tarafından yayımlanan son analizler, Marmara Denizi’nin altındaki Kuzey Anadolu Fayı’nda biriken enerjinin kritik eşiği aştığını ortaya koydu. Raporlar, beklenen 7,4 büyüklüğündeki depremin sadece İstanbul’u değil; sanayinin kalbi Kocaeli, Sakarya ve Bursa’yı da derinden sarsabileceği uyarısında bulunuyor.
İSTANBUL VE ÇEVRE İLLER İÇİN KIRMIZI ALARM
Bilim insanlarının verilerine dayandırılan analizlerde, Marmara Denizi tabanındaki tektonik gerilimin “korkutucu” seviyelere ulaştığı belirtildi. Fay hattındaki gerilimin İstanbul yönüne doğru kaydığına dikkat çekilen haberlerde, bölgede bir “süper deprem” olasılığının her geçen gün arttığı vurgulandı.
Ancak uzmanlar, tehlikenin yalnızca İstanbul ile sınırlı kalmayacağının altını çiziyor. Fay hattının doğu segmentinde yer alan ve 1999 depreminin acılarını hala taze tutan Kocaeli ve Sakarya ile Güney Marmara’nın yoğun nüfuslu ili Bursa, olası bir kırılmada en çok etkilenecek bölgeler arasında gösteriliyor.
1766’DAN BERİ SUSKUN OLAN FAY: “ENERJİ TEK SEFERDE BOŞALABİLİR”
Sismologların görüşlerine yer verilen haberde, söz konusu fay segmentinin 1766 yılından bu yana büyük bir kırılma üretmediği hatırlatıldı. 1912 ve 1999 yıllarında yaşanan büyük sarsıntılara rağmen Marmara’nın tam ortasındaki bu parçanın kilitlenmiş durumda olması, tehlikenin boyutunu katlıyor.
Uzmanlar durumu şöyle özetliyor:
“Biriken enerji küçük sarsıntılarla atılamıyor. Bu durum, enerjinin tek ve yıkıcı bir darbe ile, yani 7,4 ve üzeri bir büyüklükte boşalma ihtimalini güçlendiriyor.”
NİSAN AYINDAKİ 6,2’LİK DEPREM UYARICIYDI
Analizde, Nisan ayında Marmara’da kaydedilen 6,2 büyüklüğündeki depremin, fay hattındaki hareketliliğin ve gerginliğin somut bir kanıtı olduğu belirtildi. Bu sarsıntının, Bursa ve Kocaeli havzasındaki zemin yapısı ve yapı stoku sorunlarını yeniden gündeme taşıdığı ifade edildi.
SANAYİ VE NÜFUS YOĞUNLUĞU RİSKİ KATLIYOR
New York Times’taki analizde, İstanbul’un yanı sıra Kocaeli, Sakarya ve Bursa gibi sanayi üretiminin bel kemiği olan şehirlerdeki nüfus yoğunluğu ve eski yapı stokuna dikkat çekildi. Olası bir 7,4’lük depremin, bu illerdeki fabrikalar ve yerleşim yerlerinde ağır hasar yaratabileceği, bunun da Türkiye ekonomisi için telafisi zor sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapıldı.
-
Deprem
-
Analiz
-
New York Times
-
Alman Tagesspiegel gazeteleri
-
Tagesspiegel gazete
-
Tagesspiegel
-
Deprem haberi
-
Kocaeli deprem
-
Deprem haberleri
Bakmadan Geçme
